Nye fliser?
Få inspiration, viden og gode råd her

Skal du have nye fliser? Bliv på få minutter klogere på hvilke typer fliser der findes og hvilke overvejelser det er vigtigt du gør dig.

Vigtige overvejelser omkring fliser

Flise størrelse
Størrelse
Tommelfingerreglen hedder, at store fliser passer bedst til store rum, og små fliser til små rum. Derudover opnår du ofte det pæneste resultat, hvis fliserne på gulvet er lige så store eller større end fliserne på væggen.
Flise farver
Farver
Vær forsigtig med pangfarverne, da mange hurtigt bliver træt af dem. Ønsker du farver så brug dem evt. på mindre arealer f.eks. i brusekabinen. Eller få farver ind i rummet via ting der let kan udskiftes såsom badeforhæng, sæbedispenser, toiletbørsteholder, gulvmåtte osv.
Overflade på fliser
Flisernes overflade
Små fliser, hvor der naturligt er flere fuger, er mere skridsikre end store fliser. Flisernes overflade har dog også betydning. Glaserede fliser er mere glatte når de er våde end mere ru fliser. Det er derfor en god ide at undgå glaserede fliser på gulvet.
Rengøring af fliser
Rengøring
Mørke fliser kræver mere rengøring end lyse fliser, da skidt og kalkaflejninger ses meget tydeligere på mørke fliser. Derudover er glaserede flisere lettere at holde rene og pæne end ru fliser.

Typer af fliser

Keramiske fliser
Keramiske fliser
Keramiske fliser er det mest populære valg blandt danskerne. De er fremstillet af ler og har ofte en let glaseret overflade, der er slidstærk, nem at gøre ren og svær at ridse. Keramiske fliser kan fås i et hav af forskellige farver, mønstre og størrelser.
Naturfliser
Naturfliser
Naturfliser er hele stykker af granit, marmor, skifer eller kalksten, der er forarbejdet til fliser. De giver et flot og ofte ekslusivt look. De fleste naturfliser kan dog ikke tåle afkalkning og skrappe rengørinsgmidler, og kræver mere vedligeholdelse for at bevare deres udseende.
Mosaiksten
Mosaiksten
Mosaiksten er små sten, der er gode til at skabe dynamik og lave mønstre med. Mosaikker findes i et væld af farver og nuancer, men også materialer. De leveres som regel på et 30x30 net, som gør det lettere at opsætte dem jævnt og pænt.

Kan jeg lægge nye fliser selv?

Du kan i princippet godt lægge dine nye klinker eller fliser selv. Det kræver dog rigtig god forberedelse, og at dine hænder er skruet godt på, for at opnå et holdbart og pænt resultat.

Flisearbejde er nemlig teknisk svært. Det er bl.a. meget vigtigt at underlaget er helt plant, da fliserne ellers vil ligge forskudt i højden. I vådrum, som badeværelset, er der desuden strenge krav til udførelsen. Fliserne skal bla. have en hældning, så vandet løber mod afløbet, da det ellers kan resultere i vandskader – og de skal også vådrumsikres. Derudover er store fliser, som er trenden lige nu, rigtig svære at håndtere grundet deres vægt.

Vi anbefaler klart, at du bruger en faglært murer. På den måde er du sikret et godt og holdbart resultat, der overholder gældende love og regler, og som du kan have glæde af i mange år.

Lægning af fliser

Hvor?

Kan jeg male mine fliser?

Ja, det kan du godt. Det kan ofte være et lidt omstændigt og dyrt projekt at udskifte fliser hvad end det er i badeværelset, køkkenet eller andre steder. Et alternativ er derfor at male de gamle fliser, og på den måde puste nyt liv i dem. Det er lettere, billigere og du kan sagtens gøre det selv. Du skal dog være forberedt på noget forarbejde i form af nedslibning og nedvaskning inden selve malerarbejdet påbegyndes.

For at opnå et flot og holdbart resultat, er det vigtigt at dette forarbejde udføres grundigt. Derudover skal du være opmærksom på at visse steder ikke egner sig til overmaling f.eks. brusekabinen, og at man kan risikere at malingen efter noget tid vil skalle af. Tag evt. en snak med din lokale forhandler af maling eller malermester.

Nyt køkken?

Få inspiration, tips og priseksempler
Læs mere her